Din guide för att bli bättre inom fototeknik

Hur blir jag bra på att fotografera?

Här är svaret att kolla och inspireras av andra fotografer. Dock är fotografi är idag en konstform. Alla har olika smaker och alla fotografer jobbar på olika sätt. Dock jobbar alla fotografer efter en sak, vilket är att ha med tycke och smak i bilderna. Det kan vara de små detaljerna som gör skillnad i bilden.

8 knep som gör dig till en bättre fotograf

Idag är det en konst att fotografera vilket betyder att du inte lär dig ta bra bilder över en natt. Vi kommer dock ge dig några tips för att bli en bättre fotograf. Vill du läsa närmare på dessa tips och få ytterligare några? Tryck här!

1

Ha koll på ljuset när du fotograferar

Ljuset och fotografering går hand i hand. Utan bra ljus är det intill omöjligt att fotografera. För att kunna ta de bilderna du vill måste du kolla på ljuset och se hur ljuset förändrar sig i bilden.

2

Fokusera på olika fototekniker istället för en dyr kamerautrustning

Självklart kan man ta bättre bilder om du har en dyrare kamerautrustning, men har du inte en bra fototeknik kommer den dyrare utrustningen knappast hjälpa dig ändå.

3

Lär dig använda bländare och slutartid på kameran

För att nå den bilden du är ute efter är det viktigt att du lär dig bländaren och slutartiden. Dessa är dina två främsta verktyg som en fotograf jobbar med för ett bättre resultat.

4

Ledande linjer när du fotar

En populär teknik som de flesta fotografer använder idag är ledande linjer. Detta innebär att fotografen tar med linjer i bilden som får ens ögon att kolla djupare in i fotot.

5

Fota med en inramning i bilderna

Vill du skapa fina bilder kan du använda dig av en effektiv teknik vilket är att rama in ditt motiv som du fotar. Detta med naturliga ramar så som exempelvis träd.

6

Fotografera under de gyllene timmarna

Ljuset har som tidigare nämnt en viktig roll när du fotar, dock finns det två stunder på dygnet då de så kallade gyllene timmarna uppstår med vackert ljus. Detta är givetvis under soluppgång och solnedgång.

7

Byt position när du fotograferar

Du bör när du fotar ändra din egen position gentemot det motivet du fotar. Detta för att det blir tråkigt att fota från samma vinklar. Några exempel kan vara att du böjer dig, lägger dig ner eller sätter dig på huk.

8

Inspireras av andra och öva varje dag

Det bästa du kan göra som ny fotograf är att studera hur andra jobbar. Kanske fråga om tips och trix inom fotografering eller kolla in deras bilder hur de är tagna. Viktigaste att ta med sig i början är att övning ger färdighet. Du kan studera och läsa mängder med texter, men det är den praktiska övningen som är viktigast.

5 tips för att fota de bästa bilderna

1

Använd gärna en enkel bakgrund

Genom att använda sig av en enkel bakgrund ökar fokuset på det motiv du fotograferar på.

2

Låt inte motivet vara mitt i bilden

Försök skapa liv i fotot genom att placera motiven, som exempelvis kan vara en person, till en av sidorna i bilden.

3

Stå nära ett motiv om det är mindre än en bil

Försök att fylla bilden med det motivet du valt att fota. På närbilder kan du då se små detaljer som är intressanta att kolla på. Viktigt att tänka på dock är att inte att fota för nära då risken för en oskarp bild uppstår.

4

Var inte en observatör utan en regissör

Som regissör när du fotar får du rörelse i fin fotosession då du hela tiden instruerar vad motiven på bilden ska göra. Det kan exempelvis vara att du ber de le med tänderna, kolla bort, hoppa etcetera.

5

Fånga ögonblicket

Försök inte alltid att be motivet om att titta mot kameran. Utan ta spontana bilder när exempelvis barn leker, när några pratar och skrattar eller kanske bara står och funderar.